Volgens de Japanse airconditioningfabrikant Daikin biedt het koudemiddel R32 aanzienlijke voordelen ten opzichte van andere alternatieven voor R410A in airconditioningsystemen.

Nu de wereldwijde phase-down van HFK-koudemiddelen met een hoge GWP onvermijdelijk is, komt het belangrijkste airco-koudemiddel R410A, met zijn GWP van 2088 (CO2 = 1)  steeds meer onder druk te staan.

Cooling Post meldt dat de Japanse airconditioningfabrikanten, onder leiding van Daikin, tot nu toe R32 hebben gesteund, een enkel-component koudemiddel met een GWP van ‘slechts’ 677. Veel ontwikkelingslanden worden aangemoedigd om de directe sprong van R22 naar R32 te maken, met een opmerkelijk effect. Daikin meldt dat het tot het einde van 2015 6,5 miljoen R32-airconditioners heeft verkocht in 48 landen. Op veel van die locaties is er de bijkomende noodzaak om een koudemiddel te vinden dat efficiënt werkt bij hoge omgevingstemperaturen.

<h3>Chemours’ DR-55: een van de belangrijkste concurrenten van R32</h3>
R32 heeft een aanzienlijke voorsprong genomen, maar het heeft ook bepaalde nadelen, zoals de hoge persgastemperatuur. Als gevolg daarvan is er een dozijn nieuwe alternatieve blends verschenen, waarvan de leveranciers claimen dat ze qua capaciteit dichter in de buurt komen van R410A, en een lager energiegebruik en lagere persgastemperatuur kennen. Een van de belangrijkste concurrenten van R32 is Chemours’ DR-55, een koudemiddel dat onder de code R452B in afwachting is van officiële goedkeuring door ASHRAE. Volgens Chemours heeft het nieuwe gas, dat het in de markt gaat brengen als Opteon XL55, een vergelijkbare GWP als R32, maar biedt het een betere efficiëntie en lagere persgastemperatuur, en heeft het een lagere ontvlambaarheid. Ook wordt beweerd dat DR-55 in tests betere prestaties zou tonen dan zowel R410A als R32 bij gebruik als drop-in in een R410A-systeem.

Tijdens de International Compressor Engineering Conference in Purdue University, Indiana (USA)  van deze maand zijn de resultaten van vergelijkende tests bekendgemaakt,  door middel van een paper door de Daikin-auteurs Shigeharu Taira, Tomoatsu Minamida, Tomoyuki Haikawa en Fumio Ohta.
Klik hier voor de resultaten van deze tests, zoals gepubliceerd op de site van Cooling Post.